lördag 15 november 2014

Fem läkare missade svår sjukdom och skickade hem dödssjuk


Mikael var 32 år. Han jobbade som brevbärare i Matfors och kom in med ambulans vid ett-tiden på natten med akuta bröstsmärtor. Han sökte hjälp två gånger, men blev hemskickad båda gångerna. Först med diagnosen halsbränna och andra gången för gallsten.
Den första läkaren som Mikael träffar hade examinerats som läkare åtta månader tidigare och jobbat som AT-läkare i Sundsvall i tre månader. Han gör EKG men ser inte att Mikaels EKG är patologiskt och faktiskt avviker från det normala.


Mikael skickas hem med smärstillande och beskedet halsbränna.
Tre timmar senare ligger Mikael hemma på golvet dubbelvikt av smärta. Efter att hans sambo ringt sjukvårdsrådgivningen åker han in på nytt till akuten. Nu är det en ny ung AT-läkare som tjänstgör och nu tas nya prover. Det görs ett ultraljud som aldrig tolkas, men framför allt görs ett nytt EKG.
I efterhand vet sjukhuset i dag att det båda EKG-kurvorna tillsammans innehöll informationen, inte bara att Mikael var sjuk, utan att de båda kurvorna sammantaget tydde på aortabråck – det som senare skulle ta hans liv.
Men resultaten jämförs aldrig – i stället skickas Mikael hem med diagnosen gallbesvär.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar